Kontakt

För att komma i kontakt med Skolmatskommissionen, maila oss på info@skolmatskommissionen.se


Kommissionärerna:

Susanne Arvidsson 

Ordförande

Skolmatskommissionens ordförande Susanne Arvidsson är docent i företagsekonomi vid Ekonomihögskolan vid Lunds universitet.

Susanne forskar kring hållbarhet utifrån policy-, industri- och finansmarknadsperspektiv. Hon är ordförande i Dagens Industris rankning Hållbara bolag och driver flera stora forskningsprogram bland Mistra BIOPATH fokuserat på hur biologisk mångfalds kan integreras i finansiellt beslutsfattande. Hon är föreståndare för forskningscentret SSCEN som syftar till att främja hållbar näringslivsutveckling.

Susanne är en stor matkonnässör och förespråkare för matens roll för att förbättra måendet bland unga.


Kajsa Asp

Huvudsekreterare

Skolmatskommissionens huvudsekreterare Kajsa Asp Jonson är legitimerad dietist och journalist.

Kajsa brinner för att inspirera och sprida kunskap om god mat som ger glädje och energi, och om sambanden mellan mat, näring, hälsa och hållbarhet.

Sedan 2005 arbetar Kajsa som journalist och skribent för tidningar, böcker och hemsidor, samt som föreläsare och moderator. Som konsult arbetar hon med kunskapsförmedling och inspiration inom livsmedelsbranschen, måltidsverksamhet, skolor, idrottsföreningar, restauranger och andra företag. Hon har under de senaste åren varit aktiv inom frågor som berör förutsättningar för jämlik hälsa hos barn och unga, där maten i skolan är grundläggande.

Kajsa har skrivit och gett ut tre böcker på eget förlag, bland annat Klara, färdiga… kör! Allt en tonåring behöver veta om mat och hälsa för att må bra och nå sina mål.

Läs gärna mer på kajsaasp.se


Fredrik Eriksson

Styrelseledamot

Fredrik Eriksson är en av Sveriges mest erfarna och prisbelönta kockar och krögare. 

Idag driver han Långbro Värdshus och Restaurang Nationalmuseum i Stockholm och har utvecklat en stil där svenska mattraditioner möter det franska köket.

Under åren 1983–1990, tog Fredrik Erikssons karriär fart på riktigt då han arbetade hos den framstående svenske kocken Erik Lallerstedt. Som ung praktiserade Fredrik Eriksson hos den världsberömde kocken Roger Vergé och 1987 vann han Årets Kock. Idag är han gastronomisk rådgivare till Nobelstiftelsen och kreativ ledare på Restaurangakademien samt medlem i Gastronomi Sverige som står bakom landets medverkan i matlagnings-VM Bocuse D’Or.

Fredrik har en speciell förmåga att skapa atomsfär kring hela måltiden med mat, dryck och miljö. Han brinner dessutom också för godare och bättre mat till barn. Det manifesteras genom samarbete med lokala skolor och andra platser med barn i fokus, som t ex Astrid Lindgrens Värld i Vimmerby.

Boken Nobelfesten – nya recept och klassiska menyer där Fredrik är medförfattare, utsågs 2017 till världens bästa kokbok i den prestigefyllda internationella tävlingen Gourmand Awards.


Frida Ålander, Stockholms Stadsmission

Styrelseledamot

Frida Ålander arbetar som utvecklingsledare inom verksamhetsområdet Mötesplatser, öppna sociala verksamheter för personer (vuxna, barn, ungdomar, föräldrar) som lever i socioekonomisk utsatthet. Frida har en lång erfarenhet av socialt arbete i olika roller på Stockholms stadsmission och ingår också i Riksföreningens Sverige Stadsmissioner arbetsgrupp för frågor som rör fattigdom. 

Läs mer om Stockholms stadsmissions arbete här