Köttbullar varje dag…?

Att skolmat är en fråga som berör de allra flesta, det råder det ingen som helst tvekan om. Härom veckan sändes ett nyhetsinslag från en skola där man serverar köttbullar varje dag, och reaktioner kom från både väntade och oväntade håll.

Stjärnkocken Niklas Ekstedt har skrivit om det: Jag älskar köttbullar, men vi ska tänka precis tvärtom.

I tidningen Skolledaren har man skrivit om för- och nackdelar med att varje dag servera en rätt som är ”populär” hos barnen – man får väl nästan hoppas att de så småningom tröttnar och väljer något annat…

Tidningen Skolledaren nämner i samma artikel även Skolmatskommissionen och vårt arbete. Kul!

I Generation Peps webinarium om Barnkonventionen togs detta exempel upp som ett fall där man inte har ett barnrättsperspektiv – de anser att det strider mot att barn ska de bästa förutsättningarna för hälsa. Detta kan du läsa mer om i blogginlägget Skolmat ur ett barnrättsperspektiv.

Skolmat engagerar. Det gillar vi!

… och det är svårt att låta bli att tänka på den här gamla barnvisan av Hasse Alfredsson som skrevs i början på 1960-talet:

Blommig falukorv

Jag vill ha blommig falukorv till lunch, mamma
Nåt annat vill jag inte ha
Jag hatar tomaten och fisken och spenaten
Och plättarna med lingonsylt

Fläsk har vi för ofta
Lamm smakar som kofta
Och biff med lök är riktigt läbbigt

Jag vill ha blommig falukorv till lunch, mamma
Nåt annat vill jag inte ha

Jag vill ha blommig falukorv till lunch, mamma
Nåt annat vill jag inte ha
Nej, aldrig jag äter mer rotmos och potäter
Och isterband och kalvkotlett

Pytt, det är för pyttigt
Mjölk, det är för nyttigt
Knäckebröd för hårt att tugga

Jag vill ha blommig falukorv till lunch, mamma
Nåt annat vill jag inte ha
Nåt annat vill jag inte ha
Nåt annat vill jag inte ha!

Foto: Kajsa Asp Jonson