Generation Pep debatterar i köttbullefrågan

Från flera håll har det de senaste månaderna uppmärksammats att allt fler skolor nu tagit beslut om att alltid erbjuda en och samma rätt som kompletterande måltid, ofta kommer dessa förslag från medborgare eller politiker – inte från professionen. Här kan du läsa mer om vad vi och andra tänker om det hela.

Motargumenten är att barn behöver träna på att äta olika rätter, konsistenser och smaker, att skolmåltiden är extra viktig ur näringssynpunkt då det för många barn kan vara det enda näringsriktiga målet under dagen, och dessutom finns det andra metoder med stöd i forskning för att främja att barn äter mer allsidigt och varierat.
Läs gärna vidare här om varför Generation Pep menar att det inte är rätt väg att bara servera köttbullar och makaroner. Vi jobbar vidare med vår utredning och rapport, och tänker att det finns många fler aspekter och faktorer som påverkar barns vilja att äta, än vilken mat som ligger på tallriken. Det är nog väldigt väl menat att ge barn det de tycker om att äta, men kanske inte så hållbart i ett längre perspektiv.
På måndag arrangerar vi en workshop för att samla in mer kunskap och erfarenheter från nyckelpersoner inom svensk skolmåltidsverksamet. Trevlig helg!